Tudnivalók a Szalézi Művek és a Don Bosco Nyomda könyveinek archívumáról

1. Az archívum folyamatosan veszi állományba a Szalézi Művek és a Don Bosco Nyomda által 1950-ig megjelentetett kiadványokat. Az újraindulás óta megjelent könyveket nem tartalmazza.

2. Az archívum használata csak „Az archívum használatának jogi feltételei” részben megadott feltételekkel engedélyezett.

3. Az archívum minden könyvet facsimile formában tartalmazza, tehát a megjelent könyv oldalait képként mutatja, egy „pdf” fájlban. Ez a fájl kereshető. Mivel az oldalak felismerése és szöveggé alakítása programmal történt, található benne helytelenül értelmezett, félreismert szöveg is. Ezért ha az első megadott szó/kifejezés nem eredményez „találatot”, más módon is kell próbálkozni, mielőtt elfogadjuk a keresés eredménytelenségét.

4. Minden pdf fájl tartalmaz tartalomjegyzéket.

5. A pdf fájl legjobban az Acrobat Reader programmal olvasható, mely program ingyenesen letölthető az internetről.

6. Az archívum minden könyvről külön oldalt ad, mely tartalmazza a könyv borítóját, a könyv rövid ismertetőjét és a legfontosabb „meta” infromációkat (megjelenés éve, oldalszám, méret, kötés, kiadó, nyelv és a könyv fájljának mérete). A borító képére kattintva lehet a könyvet „kinyitni” és olvasni, vagy pedig letölteni az olvasó saját számítógépére. Ha a könyv hozzáférhető szöveges változatban is a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban (www.ppek.hu), akkor az archívum tartalmaz egy linket, amire kattintva le lehet tölteni szöveges „pdf”, „doc” és e-book formátumban („epub” és „mobi”) is.

7. A könyv meta információi:

  • A megjelenés évet vagy a könyv tartalmazza explicite, vagy ha nem, akkor az egyházi engedély alapján határoztuk meg. Minden könyv rendelkezik megjelenési évvel az archívumban.

  • Az oldalszám a könyv számozott oldalait határozza meg (külön a római, külön az arab számokkal jelzett oldalakat). Ha a számozott oldalakon felül a könyv tartalmaz számozatlan oldalakat is, azt kapcsos zárójelben írjuk a számozott oldalak után (pl. 282, [3]).

  • A méret a könyv magasságát és szélességet határozza meg cm-ben, a következő egész centiméterre kerekítve (pl. 19x12 cm).

  • A kötést kemény vagy puha kategóriába osztottuk.

  • A könyv pdf fájljának méretét Mbyte-ban adjuk meg.

8. A szerzők nevét a borítón feltüntetett formában igyekeztünk megadni.